Què és un mentor en PNL?

Què és un mentor en PNL?

Potser has escoltat el terme "Mentor" en un context organitzacional, referint-se a un "conseller o guia", una persona experimentada i qualificada que acompanya i/o aconsella a d'altres més novells. Incloure mentors a les organitzacions és una excel·lent manera de donar continuïtat a l'experiència i saviesa adquirida en anys anteriors i de traspassar-la a noves generacions.

En PNL un Mentor és una altra cosa. Ens referim a una persona inspiradora per a tu, algú que et connecta amb aquell recurs o estat intern que necessites per a gestionar millor una determinada situació. Podríem dir que la imatge del teu mentor pot servir-te com anclatge a un recurs o estat.

Amb un exemple personal. Aquests mesos estic preparant el treball per a presentar-me a Didacta de PNL. Ser Didacta implica un nivell més en el desenvolupament professional de formadora en PNL. És un repte important i il·lusionant per a mi. Un dels recursos que utilitzaré per a sostenir i mantenir el meu estat intern, que vull que sigui de CENTRADA, CONTENTA i CONFIADA, serà la utilització d'un Mentor.

Per triar un Mentor que m'inspiri CENTRAMENT, ALEGRIA i CONFIANÇA he de buscar algú que, des del meu mapa, reuneixi aquestes característiques. Algú en qui jo reconegui el seu CENTRAMENT, ALEGRIA i  CONFIANÇA. No és necessari que sigui una persona real (pot ser un personatge fictici), ni que el coneguis, ni que estigui viu. Només que per a tu sigui INSPIRADOR per al teu objectiu.

Per a mi, l'Albert Casals (el coneixes?) és la persona ideal:

  • m'admira la seva capacitat d'afrontar la vida i prendre decisions (cosa que jo interpreto com a CENTRAMENT)
  • em posa contenta quan veig com riu davant de situacions que a mi probablement espantarien (i jo interpreto que està CONTENT)
  • i relaciono fàcilment que si un noi de 20 anys, en cadira de rodes, fa un viatge fins a Nova Zelanda amb només 20 eu a la butxaca, és que CONFIA en la vida i en sí mateix (o així ho veig des del meu mapa)

Per tant, el dia de la meva presentació per obtenir la categoria de Didacta de PNL, portaré una fotografia de l'Albert, triada específica i curosament, i la mantindré a prop meu. Prèviament, hauré fet un anclatge per vincular la imatge de l'Albert Casals als 3 estats que vull aconseguir. I si en algun moment necessito reforçar la meva confiança, o alegria o centrament, li faré una ullada per a què el seu somriure i la construcció mental que tinc d'ell, em reconnecti i re-activi per seguir encara amb més ganes. Ja ho he provat en altres ocasions i m'ha funcionat molt bé.

T'animo a buscar un Mentor que t'acompanyi. Comprovaràs la potència i utilitat d'aquest recurs que ens proposa la PNL.