• Inici
  • Blog
  • Psicologia, comportament humà... i diners

Psicologia, comportament humà... i diners

L'estreta relació entre aquests 3 elements
Mònica Lapeyra Pertussini

Psicologia, comportament humà... i diners

Les americanes que llueix el Xavier Sala-Martín, són impactants. En canvi, la forma en que ens explica qüestions complexes sobre l'economia i el comportament humà, és com un riuet que, de metàfora en metàfora, d'anècdota en anècdota, en fa fàcil la comprensió.

Els humans responen a incentius

 El Xavier Sala-Martín ho explica parlant d'economia, però... això també passa en els àmbits emocionals i relacionals. Per això són difícils de preveure les reaccions dels altres. 

Jo et dic A per a què tu facis B, i resulta que no he tingut en compte -gap més que habitual- que pots tenir una interpretació diferent a la meva del que significa A, que respons a un incentiu que jo no he tingut en compte, i llavors... no es compleixen les meves expectatives.

Els humans prenen decisions, 

els objectes inherts, no

 I alguns efectes de qüestions no desitjables com L'efecte cobra, derivat de la creació del Gintònic com a medicina per la malària, L'efecte Barbra Streissand, quan l'actriu va denunciar un fotògraf que va publicar una foto de casa seva sense el seu permís, i va aconseguir l'efecte contrari: que molta més gent s'interessés per la fotografia!

 Pots escoltar el programa sencer aquí, en Sala-Martín t'ho explica amb detall:

 Economia en colors: el que no es veu

 De vegades penso que no m'agrada que el comportament humà estigui tan lligat a l'economia. I no obstant, em rendeixo a l'evidència: aquest és el món en què vivim, i tenir-ho en compte ens facilita la comprensió de com, sense dubte, el món el mouen els calers... i l'amor.