• Inici
  • Blog
  • Parlem de triar, d'escollir, de responsabilitzar-se?

Parlem de triar, d'escollir, de responsabilitzar-se?

Proactivitat i pensament reflexiu
Mònica Lapeyra Pertussini

Parlem de triar, d'escollir, de responsabilitzar-se?

Segurament deus haver escoltat algun cop que la forma més directa de madurar és decidir, triar i responsabilitzar-se de les pròpies decisions.

Ets conscient de totes les decisions que prens al llarg d'una setmana? D'un dia? Només cal mirar les prestatgeries de ioghourts del supermercat, o quantes marques d'aigua mineral pots adquirir en el mateix.

Aquesta només és una situació anecdòtica que no afecta significativament al devenir de la nostra vida. N'hi ha d'altres que ho fan de manera més impactant.

D'una banda, la possibilitat de triar ens porta a ser lliures ...

...(només som lliures quan podem triar, si no, estem condemnats a actuar sempre de la mateixa manera, l'única que disposem; o a menjar sempre els mateixos ioghourts o portar sempre els mateixos pantalons). D'altra banda, l'esforç i energia que cada dia invertim en aquesta presa de decisions és molt elevada i pot tenir altres conseqüències no tan desitjables.

Barry Schwartz reflexiona intel·ligentment sobre aquestes qüestions. Analitza com s'expressen la llibertat i la responsabilitat de triar en àrees com la salut, les compres o els horaris de feina. I ens comparteix les conseqüències positives i negatives de la situació: llibertat i avenç versus paràlisi, insatisfacció i mala gestió de les expectatives.

Aquí tens la seva conferència TED per aprofundir en aquest tema que simplement he introduït, i veure l'abast i les conseqüències de cada una de les teves eleccions personals:

Barry Schwartz: la paradoxa de triar

Altres TED's que parlen sobre el tema:

Sheena Iyengar: l'art d'escollir

Sheena Iyengar: com triar més fàcilment

Triar forma part de la vida. És interessant aprendre com funcionem els humans i quins criteris ens serveixen per fer aquelles eleccions que ens facin més feliços. Ser feliç és una de les grans finalitats de l'ésser humà, i cadascú té la seva via per aconseguir-la, i busca aquelles opcions que el porten cap a la seva manera de ser feliç.

Estàs tu fent les passes corresponents que t'acosten al teu ideal de felicitat?