• Inici
  • Blog
  • I tu... Per què i per a què treballes?

I tu... Per què i per a què treballes?

Pregunta profunda i significativa sobre la teva vida
Mònica Lapeyra Pertussini

I tu... Per què i per a què treballes?

Interessantíssima xerrada en la que només 8', Barry Schwartz de manera atrevida ens interpel·la amb una qüestió probablement perturbadora:

Per què anem a treballar? Per quin motiu ens arrosseguem fora del llit cada matí -parafrassejant una part del vídeo- i anem a treballar?

La resposta "perquè em paguen" no li és suficient i per això explora i inventa el terme "tecnologia de les idees", molt connectada al treball de les creences que fem en PNL.

Diu que la ciència, a més a més de crear coses, crea idees. I que són aquestes les que governen les nostres accions. Diu:

  • si creus que la teva pobresa és voluntat de Déu, resaràs
  • si creus que la teva pobresa és fruit de la teva incompetència, cauràs en la desesperació
  • si creus que és resultat de l'opressió, t'alçaràs en revolució

Jo afegiria:

  • si creus que pots sortir de la pobresa, lluitaràs per fer-ho
  • si creus que no pots, molt probablement et ressignaràs

Tal és la importància i potència que les teves creences tenen a la teva vida. 

Òbviament, estem parlant de quelcom molt profund: la capacitat de donar sentit a allò que fas. A allò que cada dia omple una pila de les hores de la teva vida. De nou apareix la necessitat de ser capaç de, si vols incrementar el teu nivell de felicitat (per què no? Sempre m'he preguntat el motiu pel qual hi ha tantes persones que quan senten parlar de "felicitat" s'incomoden i rebutgen el camí per anar-hi avançant...), aprendre a donar sentit a la teva vida. Incloent les hores que passes treballant, i també les que passes descansant, resolent problemes, jugant, acompanyant persones que t'estimes i pateixen, o en la teva intimitat amb els teus pensaments -alegres o foscos-. 

La pregunta que ens connecta amb la Visió de les nostres conductes i activitats, de la forma en la que decidim passar els nostres dies és simple i profunda alhora:

Per a què?

Per a què faig el què faig? Què n'obtinc? Què persegueixo? Quina és la meva intenció positiva amb aquesta acció?

Aquesta és la pregunta que ens guia i que dóna direcció i sentit. Et proposo que durant unes setmanes la portis anotada en una cartolina petita al moneder o en un post-it en algun lloc que vegis sovint. I que quan sentis incongruència, molèstia o qualsevol sensació desagradable davant quelcom que estàs fent, et facis la pregunta. No tinc cap dubte que aquest hàbit tan simple t'aporta claredat.

I, a més a més, mira aquest vídeo. Espero que et sigui útil.

Enllaços

Barry Schartz. TED: nuestra concepción del trabajo está torcida