• Inici
  • Blog
  • Com mesurem la Intel·ligència Social?

Com mesurem la Intel·ligència Social?

El model SPACE
Mònica Lapeyra Pertussini

Com mesurem la Intel·ligència Social?

La Intel·ligència Social requereix habilitats SPACE. Aquest és el model de Karl Albrecht i ens explica quines són les habilitats destacades en les persones amb una alta Intel·ligència Social.

SPACE són les sigles d'aquestes 5 habilitats:

  • S: la Sensibilitat.  Captar els matissos, utilitzar els sentits amb obertura mental i empàtica, interès, curiositat. En un context de mesura de la Intel·ligència Social, aquests matissos es refereixen a petits canvis, subtils canvis d'humor (propis o dels altres), incoherències entre la comunicació verbal i la no verbal...
  • P: la Presència. Quan hi ets, es nota. I no perquè facis res especialment, sinó perquè la teva manera d'estar, inspira. Va més enllà de la presència física. Molt connectada a l'Autoconfiança i al respecte als altres.
  • A: l'Autenticitat. El camí cap a l'Autenticitat és un veritable repte. Ser qui ets, ni més ni menys. Haver construït una connexió robusta amb tu mateix, que dissipa els dubtes sobre l'origen de la teva manera d'actuar i estar en el món, perquè l'origen ets tu mateix.
  • C: la Claredat. En el marc de la Comunicació, la Claredat és dir allò que vols dir. Sense floritures ni maquillatge, sense rodejos innecessaris. La persona que s'expressa clarament és fàcil d'entendre. No fa servir més ni menys paraules de les necessàries. És tan agradable i facilita tant les coses...! En el context de la Intel·ligència Social, aquesta claredat va de la mà inseparable de l'empatia, que ens garanteix una Claredat amable i útil.
  • E: l'Empatia. I a més de ser Autèntic i tenir aquesta robusta auto-connexió, la persona Intel·ligent Socialment inclou a les seves conductes i intervencions una projecció empàtica cap a les altres. Empatia com a exercici complex, aplicant tècniques, fent un treball des de la intel·lectualitat, obrint el nivell emocional, deixant funcionar les neurones mirall i, molt important, sense deixar de ser qui ets ni perdre el teu rol.

La Intel·ligència Social és aconseguir desenvolupar aquestes 5 característiques simultàniament, acoplant-les sense que es destorbin entre elles. Ser Empàtica sense deixar de ser Autèntica. Ser Autèntica sense deixar de ser Clara. Tenir Presència i Autoconfiança sense oblidar-nos de la Sensibilitat i l'Empatia. Ser Sensible i també, alhora, Autèntica i amb Autoconfiança... L'equilibri entre les 5, aquest és l'objectiu.

I tu, com et puntues en cada una de les habilitats SPACE? De l'1 al 10, com et valores en aquestes 5 característiques? Et convido a fer aquest exercici i després, a iniciar el teu camí de desenvolupament en aquella que obtingui una valoració inferior.

Ja saps: interessar-se per com funcionem les persones i com podem evolucionar, fa que se'ns giri feina! Feina que, com no pot ser d'una altra manera, ens fa obtenir recursos per ser més feliços, més coherents i tenir una millor qualitat de vida a molts nivells.

T'animes?