Ampliar el vocabulari emocional


Mònica Lapeyra Pertussini

Ampliar el vocabulari emocional

Algunes paraules útils: bé, malament, regular i normal.

Útils i alhora, indeterminades, inespecífiques, confoses i buides.

Els que heu assistit a algun curs meu o a esteu fent teràpia o coaching amb mi, sabreu que aquestes són les paraules que, o bé directament no us admeto i us faig canviar per una altra, o bé us demano complementar amb alguna altra que afegeixi precisió a la primera. 

Bé, malament, regular o normal són paraules extremadament útils quan coincideixes a l'ascensor amb un veí que no coneixes gaire, o et creues pel passadís amb un company de feina a qui no vols donar massa explicacions, o quan respons el telèfon i tens pressa, o... Ara bé, en situació d'aprenentatge emocional o qualsevol context relacionat, és interessant aprofundir en allò que defineix el teu estat i utilitzar vocabulari que hi afegeixi matissos.

En primer lloc, perquè d'aquesta manera tu mateix saps millor què et passa, com et sents, què és important i emergent en el moment present. I en segon lloc, perquè aquell que et pregunta entendrà i coneixerà millor com estàs, i podrà adaptar-ne el seu discurs, la seva acció, la seva actitud amb tu.

L'Ana del Pino em va regalar un llistat de paraules que apunten directes a l'estat emocional agrupades segons situacions. Ara les publico aquí, per tal que moltes més persones puguin crèixer en vocabulari emocional. Gràcies, Ana!

Enllaços

Llistat d'estats emocionals