Seguiremos viajando al Desierto después del COVID-19. Así es la Vida...

Mantener ilusiones futuras y sostener el presente

Seguiremos viajando al Desierto después del COVID-19. Así es la Vida...

(Dedicado a Marta Ramos)

Aunque ahora estamos confinados y nuestra responsabilidad social y seguridad personal nos deja muy limitados en cuanto a movimientos, sigo visualizando los proyectos y sueños que me ilusionan, que me llenan.

Ha sido doloroso para mí, para Sílvia, para Omar y para las personas inscritas en la Caravana del Desierto de esta Semana Santa tomar la decisión de posponerla, aún antes de que se declarara el estado de alarma. Ahora, ya está. En Semana Santa del 2020 no vamos al desierto. Es una realidad. Ya está. ¡A soltar...!

A pesar de eso... por la noche, cuando alguno de estos días me cuesta dormir pensando en esta situación, en el confinamiento, utilizo un truco que no me ha fallado nunca: cierro los ojos y rescato de mi archivo mental de diapositivas maravillosas de mi vida, la del cielo estrellado en el desierto, dentro de mi saco bien abrigadita, sobre una duna apartada del resto del campamento, escuchando el silencio y la presencia de mi corazón... 

Y así me duermo.

Al día siguiente...

La pràctica del MINDFULNESS a les organitzacions

... i la d'errors que ens evitaríem!

La pràctica del MINDFULNESS a les organitzacions

Definim el MINDFULNESS com:

La pràctica de prestar atenció de manera intencionada a allò que està succeint, sense jutjar-lo i sense reaccionar.

No sé encara si em sembla major repte el "no jutjar" o el "no reaccionar". Perquè estem entrenats a jutjar des de ben petits (les coses estan bé o malament) i no ho estem en gestionar les nostres reaccions davant emocions, pensaments o estímuls físics -interns o externs-.

L'observació des dels anys 60 i 70, periode de la seva incipient instauració, ens confirma que hi ha 3 àmbits clars on la pràctica del Mindfulness a les organitzacions genera bons resultats, millora la qualitat de Vida de les persones i facilita el desenvolupament humà i també econòmic -de rebot- de les organitzacions:

PER PORTAR MILLOR EL CONFINAMENT

Idees ordenades després de 4 dies d'estat d'alarma pel Coronavirus

PER PORTAR MILLOR EL CONFINAMENT

Des de l’enfocament de veure les oportunitats en aquesta situació estranya, complexa i diferent a qualsevol altra viscuda, estic convençuda que d’aquí traurem experiències, aprenentatges i evolució!

No sé si les idees estan ordenades del tot, però sí que després de rebre milions de consells, acudits, memes, textos amb diverses interpretacions, discursos polítics i filosòfics i periodístics i de tota mena, i haver tingut un temps per posar-me una mica en ordre, aquesta és la meva llista de pràctiques útils durant els dies que duri l’estat d’alarma.

Pots provar alguna que et sembli inspiradora.

En realitat, no importa que no facis res del que et proposo aquí. El que realment importa és que prenguis consciència de com aprofitar i afrontar aquesta situació i que ho facis com millor et vagi a tu. Que exploris quina és la teva pròpia recepta. Que t'acostis amb curiositat a l'aventura que suposa aquest desafiament d'estar confinats a casa, amb la incertesa de durant quant de temps.

Allà vaig!

Idees ordenades després de 3 dies d'alarma per Coronavirus

La Culpa neurótica y la Culpa como interrogante orientador

¿Quién no ha sentido culpa alguna vez, aunque la mente diga que no tiene sentido sentirla?

La Culpa neurótica y la Culpa como interrogante orientador

Muy a menudo podemos razonar sobre la culpa. Y entender a nivel intelectual que no tiene sentido, que me merezco ser feliz, que antes de actuar no podía saber que el resultado sería ese, que me hago responsable y por lo tanto la culpa debería desaparecer....

Y aún así, a veces, la culpa continúa ahí, presionando en el vientre o en el pecho y tensando el alma y martirizando el pensamiento.

¿Cómo podemos trabajar la culpa para gestionarla mejor?

El DEPA: tècnica d'assertivitat en 4 passes

Dir allò que vull dir amb respecte cap a l'altra persona i cap a mi

El DEPA: tècnica d'assertivitat en 4 passes

Abordar conflictes pot ser difícil per algunes persones. 

Sabem que els conflictes, la negociació, les discrepàncies, formen part de la vida. Tot i així, és possible que no t'agradi gestionar-los, i llavors poden aparèixer comportaments agressius o submissos, que en realitat amaguen les teves dificultats. 

Dificultats com: sentir-te inferior, pensar que no tens les habilitats necessàries, tenir creences limitants ("la roba bruta es neteja a casa", "parlant la gent s'enten", "és lleig discutir", "sóc un perdedor i no val la pena lluitar", "el poder sempre guanya"...), no saber canalitzar bé la teva energia, tenir por del poder de l'altra part...

Llavors és possible que amaguis els teus sentiments, genuíns i lícits, o que explotis sense voler.

Una manera productiva d'afrontar els conflictes és practicar l'ASSERTIVITAT. Una definició curta i simple:  

Capacitat d'autoafirmar-se en els propis drets,
sense deixar-se manipular ni manipular als altres.

El DEPA és una tècnica d'assertivitat que ressumeix en 4 frases o paràgrafs la manera de dirigir-te a l'altra persona quan no estàs d'acord, et sents atacat, sents que et tracta agressivament o vols compartir el teu punt de vista i fer demandes congruents.

Es formula en 4 passes de la següent manera:

Caravana en el desierto Otoño 2020

Ya tenemos fechas para la caravana en el Desierto de OTOÑO DEL 2020:

Caravana en el desierto Otoño 2020

PRÓXIMA CHARLA INFORMATIVA

Jueves 7 de mayo del 2020 a las 18'30h
en Espaidodecaedre. Dos de Maig, 202, bjos 3
BARCELONA

Te informo de las fechas en las que estaremos en el Desierto en Otoño.

  • salida de Barcelona: sábado 26 de octubre
  • regreso a Barcelona: domingo 1 de noviembre
  • Consultas para salidas desde otros puntos: Sílvia Ruiz. 646 098 061. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Para que puedas ir reservándotelas, ahorrando o saboreando la idea de vivir una semana en el desierto, en estilo casi-nómada, despojado de obligaciones y sin tener que tomar decisiones: el equipo de bereberes que nos acompañan se encarga de todo.

Para que tú puedas disfrutar y encargarte solamente de estar contigo y compartir con el resto de caravaneras y caravaneros...

PAS: Persones Altament Sensibles (i qüestionari per ubicació personal)

Algunes persones es consideren molt sensibles. Manifesten que els molesten més que a la resta de la gent l'excés de soroll, la contaminació, les aglomeracions.

PAS: Persones Altament Sensibles (i qüestionari per ubicació personal)

També a nivell emocional: sentiment d'estar en una muntanya russa, dificultat de funcionar sota pressió, facilitat extrema per empatitzar.

Aquestes característiques tenen impacte a les seves relacions i entorn: comporten de vegades dificultat per gestionar situacions conflictives, i també gran capacitat de gaudir de l'art i la natura o de sentir-se a gust en grups on els valors de la Pau o l'Ecologia siguin presents.

Si et sents al·ludit per aquestes característiques, tranquil, no estem parlant de cap transtorn ni cap anomalia. Simplement la teva capacitat de processament sensorial és diferent a la resta de les persones. Es calcula que entre un 15 i un 20% de les persones poden considerar-se Altament Sensibles.

Entre d'altres avantatges, la Sensibilitat és la primera de les característiques que poseeixen aquells amb una alta Intel·ligència Social, recordeu el model SPACE, que serveix per mesurar-la?

Inaugurem IOCUS GENT GRAN

Creixement personal i recursos per a la felicitat, autonomia i benestar de la Gent Gran

Inaugurem IOCUS GENT GRAN

Quan a la tardor del 2017 vam tenir l’oportunitat d’intervenir dissenyant tallers novedosos i ambiciosos per a la Gent Gran, no sabíem l’abast que arribaria a tenir aquest projecte.

Després d’aquest temps gaudint del desenvolupament de les persones que hi han passat, i dels resultats obtinguts, decidim amb il·lusió i energia, potenciar IOCUS GENT GRAN, per a que arribi a moltes més persones.

La Gent Gran amb la que hem treballat reconeixen haver descobert el seu potencial de canvi que queda amagat i limita la seva qualitat de vida. Aquest projecte possibilita obrir espais d’autoconeixement i de construcció de la seva autoestima, treballar les creences limitants i sortir de la rutina on s’instauren, millorant així el seu benestar personal.

En el Desierto: ni viaje ni retiro, pero los dos a la vez

La esencia de las Caravanas en el Desierto

En el Desierto: ni viaje ni retiro, pero los dos a la vez

Una Caravana en el Desierto es una experiencia.

Pero ¿qué tipo de experiencia? ¿Cómo te puedo explicar lo que encontrarás en ella, si ciertamente no se asemeja a ninguna de las otras que he conocido? Sí, sí, así es: he viajado mucho porque viajar ha sido una de mis pasiones y mi manera de cargar pilas y abrir la mente para disfrutar más de la vida, y la Caravana (esta Caravana, con este recorrido y este planteamiento vital y sereno a la vez) es distinta a todo lo demás. 

Voy a hacer comparaciones con otras experiencias, así creo que podré ayudarte a entenderlo. Por ejemplo, lo voy a comparar con un viaje y con un retiro, sabiendo que no es ninguno de los dos y a la vez tiene un poco de ambos. Lo mejor de cada uno, ¡no tengo duda! Lo que más te hará disfrutar, desconectar y re-conectar. 

Balance (emocional) del 2019

Para influir en tu 2020 en el sentido que tú desees

Balance (emocional) del 2019

Buen momento para hacer balance del año 😊

Esta propuesta de la revista CUERPO-MENTE me parece muy interesante y profunda.

Por eso, porque es interesante y profunda, va más allá de algunos breves cuestionarios que a mi parecer, son muy reduccionistas. Esta propuesta te sugiere un trabajo serio... orientado... explorativo... introspectivo y a la vez amable. Entonces, necesitarás un ratito para estar en calma y silencio, porque este trabajo importante y necesario, requiere que le dediques un tiempo de calidad.

PNL en las organizaciones: por qué y para qué

El carácter práctico, útil e inmediatamente aplicable de la PNL

PNL en las organizaciones: por qué y para qué

Después de las más de 20 ediciones del curso TÈCNIQUES DE PNL PER A LA MILLORA DE L'EFICIÈNCIA PROFESSIONAL, que he facilitado en diversas y variadas organizaciones, públicas y privadas, me paro para mirar atrás y ver qué es lo que específicamente ha parecido más útil e interesante a los más de 400 participantes que han asistido...

La força en la vulnerabilitat

La força en la vulnerabilitat

Estic fent una revisió "nostàlgica" de revistes. N'hi ha que em costen de llençar, i periòdicament miro algunes i acostumo a trobar continguts que m'agraden i que segueixen sent actuals.

En el CUERPO-MENTE del 2009 trobo algunes qüestions curioses: el coaching en una fase força inicial, molts anuncis d'astrologia, un anunci d'una bossa d'aigua calent per escalfar els peus sense aigua ni cables...