(AUDIO) Práctica de preparación del Estado Interno para el estudio en proceso de oposición con PNL

(AUDIO) Práctica de preparación del Estado Interno para el estudio en proceso de oposición con PNL

Semanas, meses duros para todas aquellas personas que os estáis preparando para un proceso de oposición.

Conozco a algunas de vosotras, porque habéis estado en mis cursos o porque habéis venido a hacer algunas sesiones de preparación a la consulta. Recuerdo mi oposición para entrar en La Caixa, con 17 añitos, y la presión que sufrí, básicamente por mi enorme autoexigencia y responsabilidad poco sana y mal entendida.

Ahora sé que si me enfrentara a un proceso de oposición, lo haría diferente, sufriría menos, sería más efectiva.

Llistat de referències per practicants de Mindfulness

Llistat de referències per practicants de Mindfulness

No hi ha dia que no rebi per alguna banda algun article inspirador relacionat amb el Mindfulness: les notícies, facebook, whatsapp... Maneguem molta informació al respecte, benvinguda!

Potser perquè està de moda, potser perquè certament hem entès que ens fa molta falta tenir una eina de suport pel dia a dia, que sigui tan senzilla de practicar i alhora tan potent, efectiva i amorosa. Segurament, per ambdues causes.

Baixant el ritme a les vacances.

Dóna't permís per fer menys coses: menys és més.

Baixant el ritme a les vacances.

Fins i tot l'Andreu Buenafuente s'acomiada de nosaltres en el seu blog, i ens diu que nos vamos un rato perquè hay que tomarse un descanso para coger aire. M'ha satisfet veure que fins i tot els més entusiastes amb la seva feina reconeixen la necessitat de fer vacances. 

I si l'Andreu s'ho permet, tu i jo i la resta també ho farem!

Algunes idees per baixar el ritme:

Oriéntate emocionalmente: Las 10 emociones positivas

Bárbara Fredrickson y su aportación a la psicología positiva

Oriéntate emocionalmente: Las 10 emociones positivas

En la línea de Martin Seligman y el desarrollo de la Psicologia positiva, la psicóloga social estadounidense Bárbara Fredrickson se cuestiona el modelo clásico de las emociones, en el que se definen como adaptativas y orientadas a la supervivencia.

Explica, a partir de las conclusiones extraídas de sus múltiples estudios, que hay emociones, las que ella propone como "positivas", que tienen un efecto más amplio y relacionado con la calidad de vida: posibilitador, de apertura, aprendizaje, orientadas a la felicidad del ser humano (yo añadiría, "del ser humano moderno").

Fredrickson define un modelo de emociones positivas, en el que destaca 10, y son las siguientes: 

Estudios sobre la felicidad

La Universidad de San Diego y sus conclusiones

Estudios sobre la felicidad

Diversas universidades se han interesado por los hábitos, características, modo de vida y de funcionamiento interno de las personas que se declaran más felices. Si sigues leyendo verás que la mayoría de los descubrimientos son "de sentido común", "obvios", o te harán decir un "pues claro".

Otra cosa obvia: una cosa es "saber" lo que te hace feliz, y otra "ponerlo en práctica". Ahí está el truco, en pasar a la práctica lo que ya sabes y los estudios rigurosos confirman.

Como siempre, empieza por dar el primer paso. 

Meditacions en moviment: OSHO - No Dimensions

Per permetre'ns l'experiència més enllà dels pensaments

Meditacions en moviment: OSHO - No Dimensions

La meditació en moviment d'OSHO No dimensions és un dels treballs que proposo al curs "Intel·ligència Emocional: mobilització dels recursos personals" que des de fa quasi 10 anys imparteixo al CEJFE. El darrer va ser durant el passat mes de març a la seu de Tarragona, ara repetint-lo a Barcelona.

Sovint quan plantejo aquest treball i faig una demo per mostrar com són els moviments d'aquesta meditació activa, alguns participants em miren amb cara d'estupefacció, o suspicàcia. També algunes amb entusiasme. I tot i que estranyament algú es nega a fer aquesta primera pràctica, expressions de vergonya o incredulitat són freqüents. Com jo m'ho crec molt, això del Mindfulness, les meditacions, l'inclusió del cos per a conèixer la ment i les emocions... els convido a traspassar la vergonya i els prejudicis i a passar per l'experiència.

Avui he rebut el correu d'una de les participants, que em diu això:

Treballant l'Estat Intern: recull d'idees per millorar l'Estat dels docents i formadors

Del treball efectuat al curs "Recursos pel professor-tutor d'FP des d'una perspectiva corporal i emocional"

Treballant l'Estat Intern: recull d'idees per millorar l'Estat dels docents i formadors

Com us deia l'altre dia, professores i professors que assistiu al curs amb una implicació i energia que ens fa la feina divertida i excitant, segurament no heu d'aprendre gaire coses més per millorar les vostres classes ni la relació amb els alumnes: ja en sabeu moltes! Si cuideu l'estat i practiqueu la flexibilitat, arribareu a elles i ells amb molta més facilitat, influència i efectivitat. I gaudireu més.

Des de finals de febrer estem impartint aquest curs, consensuat amb el Dept. d'Ensenyament, i dissenyat per aportar noves metodologies als professors de FP. De seguida de plantejar-me la proposta, vaig tenir clar on enfocar els continguts: a les emocions i al cos, oblidats a les aules, on alumnes i profes es passen moltes hores asseguts a cadires o de peu, utilitzant el cervell fins a fondre'l, i oblidant -de vegades, per costum...- la riquesa experiencial que suceeix més avall del cap.

La setmana passada vam treballar la importància de l'estat intern a l'hora de resoldre situacions conflictives a l'aula específicament, o davant de qualsevol escena relacionada. 

Gestión del tiempo al estilo japonés: las 5 S para armonizar la vida

TOYOTA y otras organizaciones exitosas aplican este método con excelentes resultados

Gestión del tiempo al estilo japonés: las 5 S para armonizar la vida

 Si lo has intentado todo y sigues teniendo dificultades con tu Gestión del Tiempo, aquí tienes una visión muy interesante para mejorarla.

El método de las japonés de las 5S es una parte del método Kaizen (más amplio) y proviene de Japón. Se basa en principios de orden y equilibrio.  Fácil de entender y no tan fácil de aplicar para los occidentales, que vamos siempre corriendo. En eso tengo la certeza de que las culturas orientales nos superan con creces.

Las 5 S son las siguientes:

Integrem d'una vegada per totes els errors com a part de la vida i del camí de l'èxit?

Integrem d'una vegada per totes els errors com a part de la vida i del camí de l'èxit?

Probablement, segueixes sentint-te malament (culpable, incompetent, mediocre...) quan no obtens el resultat que esperaves. I probablement, segueixes sentint-te malament (avergonyit, fracassat, fora de lloc...) quan algú se n'adona que no has aconseguit allò que pretenies. Fins i tot després d'haver escoltat i haver-te agradat una de les premises de la PNL (una de les meves preferides) que diu que No existeix l'error, només l'aprenentatge, pot ser que això et segueixi passant.

Algunes de les creences socials que comporten aquest malestar en la no-consecució d'un determinat objectiu en un determinat moment, són en gran part la causa de la manca de creativitat i d'iniciativa en alguns sectors de la nostra societat. Creativitat i iniciativa que, dit sigui de pas, en aquests moments de profunds canvis socials, ens anirien de perles.

Estado COACH: Centrado, Abierto, Atento, Conectado y Sosteniendo

Estado COACH: Centrado, Abierto, Atento, Conectado y Sosteniendo

... O utiliza este anclaje para recuperar un estado posibilitador en aquellas circunstancias en las que te sientas con despiste, en desequilibrio, cuando las circunstancias te superen...

O elige integrar como un hábito saludable para tu día a día este anclaje que apila 5 estados posibilitadores, en lo que llamamos "Estado COACH":

Los 26 principios de la Psicología Budista

Del libro "La sabiduría del corazón", de Jack Kornfield.

Los 26 principios de la Psicología Budista

Hace mucho que leí este libro, y los 26 Principios de la Psicología Budista me parecen siempre vigentes, sabios, agradecidos.

El budismo se ocupa en profundidad de observar los vericuetos de la mente y de desarrollar el no-juicio. Es apasionante el descubrimiento paulatino del movimiento de tus pensamientos, de tu diálogo interno, de tus diferentes voces internas y de cómo todos ellos te llevan a interactuar contigo, con los demás y con el mundo.